nos initiatives
Projets de recyclage, compensation des émissions de carbone et nouvelle méthode de peinture naturelle : voici quelques-unes des initiatives que nous avons lancées en 2022 pour réduire notre empreinte carbone.
WERELDWIJD
Fristads s'efforce de développer une offre de services pérenne et a mis en place plusieurs projets pilotes de recyclage avec une dizaine de ses grands distributeurs et de ses clients directs. Parce que les différents types de clients ont des besoins différents, nous avons mis au point trois flux de recyclage différents : Réparation, Réutilisation et Recyclage. La phase pilote a permis de tester les flux, d'identifier les faiblesses et de comprendre les coûts liés à la gestion des vêtements que nous produisons lorsqu'ils sont jetés par les clients. En 2024, nous intensifierons nos efforts pour étendre nos projets pilotes à un plus grand nombre de clients et faire du recyclage une partie intégrante de notre offre en matière de développement durable.
ZWEDEN
Fristads maakt, samen met andere particuliere en openbare belanghebbenden, al een aantal jaar deel uit van het onderzoeks- en ontwikkelingsproject Autofreight. Het project is gericht op het maximaliseren van ladingen en het verminderen van files door gebruik te maken van HCT-voertuigen (High-Capacity Transport) tussen de haven van Göteborg en Viared, waar ons magazijn is gevestigd. Omdat HCT-voertuigen meer goederen kunnen vervoeren dan gewone vrachtwagens en opleggers, verbruiken ze minder brandstof per kubieke meter vracht, wat de uitstoot met wel 30% kan verminderen. Fristads heeft de leveringen door HCT's aan het magazijn verhoogd van 1% in 2021 naar 13% in 2023 en heeft als doel om in de toekomst alle leveringen vanuit Göteborg door HCT's te laten verlopen.
WERELDWIJD
Sinds we in 2020 onze Outdoor-collectie lanceerden, hebben we de kooldioxide-uitstoot gecompenseerd die gepaard gaat met de productie van deze kledingstukken. In 2023 heeft Fristads €11.235 bijgedragen aan een biomassaproject in een fabriek in de Braziliaanse staat Minas Gerais, waardoor 10.200 ton CO2-uitstoot in de atmosfeer werd voorkomen. Het project, dat te volgen is op het VN-platform voor koolstofcompensatie Climate Neutral Now, helpt de fabriek om over te schakelen van het verbranden van fossiele brandstoffen naar het gebruik van hernieuwbare biomassa uit nabijgelegen eucalyptus- en pijnboomplantages. Dit is het vierde jaar dat Fristads een deel van de verkoop van de Outdoor-collectie gebruikt om de CO2-uitstoot te compenseren.
DUITSLAND
Als onderdeel van ons werk om onze klanten te inspireren duurzame keuzes te maken, heeft Fristads samen met het Duitse vaktijdschrift Deutsches Handwerksblatt de Klimaretter Award voor professionals in het leven geroepen. Het doel van de prijs is om bedrijven in de bouwsector te stimuleren om hun beste klimaatbesparende ideeën, investeringen en strategieën te delen. Het is ook een manier om de aandacht te vestigen op duurzaamheidsinspanningen in een sector die een sleutelrol speelt bij het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. De eerste prijswinnaar was Rudolf Meier GmbH, een bouwbedrijf in de regio Ostwestfalen-Lippe dat twee verwarmingsketels op biomassasilo's, opwekking van zonne-energie, LED-verlichting en een natuurreservaat heeft gerealiseerd.
ZWEDEN
Fristads is een samenwerking aangegaan met Stockholms Stadsmission, een non-profitorganisatie die zich inzet voor kansarme bevolkingsgroepen in de Zweedse hoofdstad. Door deze samenwerking verkoopt Stockholms Stadsmission kleding van de retourafdeling van Fristads in drie van hun tweedehandswinkels in Stockholm. Door deze kleding een tweede kans te geven, verminderen we het textielafval en de behoefte aan grondstoffen die nodig zouden zijn geweest om nieuwe producten te maken. Alle opbrengsten van de verkoop van onze werkkleding worden gedoneerd aan Stockholms Stadsmission en gebruikt ter ondersteuning van hun werk om sociale uitsluiting, dakloosheid en werkloosheid onder de meest kwetsbare mensen in de samenleving te bestrijden.
FINLANDE
En Finlande, Fristads a lancé un projet de recyclage avec son client ISS, une société de gestion d'installations qui opère à l'échelle nationale. Dans le cadre de ce projet pilote, les employés d'ISS sont encouragés à remettre leurs vêtements de travail pour qu'ils soient recyclés au lieu d'être simplement jetés, dans le but de prolonger le cycle de vie des fibres. Dans le cadre de ce projet, Fristads recueille des données sur la probabilité que les employés recyclent leurs vêtements de travail, sur la quantité de déchets textiles générés et sur le nombre de vêtements en bon état qui peuvent être réparés et réutilisés. Les résultats ne sont pas encore disponibles car le projet pilote est toujours en cours.
Plus de contenu à votre intention:
La Déclaration Environnementale de Produit (EPD) est un outil qui guide les clients, les acheteurs et les responsables des marchés publics à prendre des décisions plus éclairées.
Lorsque nous avons lancé notre collection Outdoor, nous voulions qu’elle soit vraiment durable. Nous nous sommes engagés à compenser les émissions de dioxyde de carbone causées par la production.
Lire la suite >
Nous travaillons sur plusieurs projets avec des clients sélectionnés visant à donner aux vêtements de travail usés un nouvel objectif et à utiliser les ressources à leur plein potentiel.
Lire la suite >